Sjoelbakken, geschiedenis met een Brits kantje

Sjoelbakken is een spel dat vandaag de dag nog veel wordt gespeeld. En dat was eigenlijk altijd al het geval. Laten we hier even op inzoomen. Wanneer werd er voor het eerst gesjoeld? En waar?

Shove ha’penny

Shove a pennyWe keren terug naar Engeland in de zestiende eeuw. Tijdens gezellige avonden in de typische Engelse pubs werd Shove ha’penny (half penny) geboren. Een bordspel voor twee spelers oftewel twee teams. Toen werd in een toneelstuk van Shakespeare – erg populair in die tijd – gesproken over een gelijkaardig spel: het shuffleboard. Waarschijnlijk is deze benaming overgewaaid naar Nederlandse en Friese oorden. Daar werd er dan gesproken over ‘sjoelen’.

Toch niet zo zeker?

Echter is het niet officieel bewezen dat het sjoelen ontstond in deze gezellige Britse kroegen. Talloze speurwerken brachten niets op; anno vandaag weet men eigenlijk nog steeds niets meer over de precieze oorsprong van de sjoelbak. Het ontstaan in Engeland is dus louter een vermoeden, dat werd gebaseerd op slechts enkele bewijsstukken.

Sjoelen, de volksspelen

In de loop van de zestiende en zeventiende eeuw werd het sjoelen al beschouwd als een echt volksspel. En dat is tot op heden nog geen haar veranderd. Sjoelbakken of sjoelen is en blijft een klassieker. Voor jong en oud, en voor man en vrouw.